Nyresygdom hos kamæleon

Blog indlægget denne gang er inspireret af en patient i klinikken, jeg håber patienten kan give indsigt i hvordan sygdomme diagnosticeres ved hjælp af diagnostiske redskaber. Det er vigtigt at have noteret sig at symptomer kan være ens på trods af forskellige diagnoser, derfor er det vigtigt at rette diagnose stilles og bekræftes for et optimalt behandlings forløb.

Den førnævnte patient som denne lille artikel omhandler var denne fine Yemen kamæleon, en han på ca. 2 år. Han har haft alle de rette betingelser i hans miljø, ejerne har været omhyggelig med at give rette UVB belysning der stimulerer konverteringen af D-vitamin til rette form, om der efterfølgende aktiveres i nyrerne. De har desuden givet et multi-vitamin og et calcium tilskud med jævne mellemrum.

Symptomerne der bekymrede ejerne bestod i en kraftig hævelse om øjnene, der senere viste sig at være et ødem, nedsat appetit og nedsat aktivitet, derudover havde de ikke observeret passage af afføring eller urater. Jeg modtog nedestående billede af patienten.

IMG_20180512_110609.jpg

Dyret blev bragt til undersøgelse, og det blev noteret at hjelmen var kraftigt hævet (ødematøs), der blev taget en prøve ved hjælp af kanyle der viste ophobning var klar væske. 

Desuden gennemgik vi deres vitamin pulver mere nøje, da et symptom som hævelse omkring øjet, samt tåreflåd på en kamæleon kan skyldes A-vitamin mangel, de samme symptomer kan skyldes ophobning af væske som følge af nedsat nyrefunktion.

Mulige diagnoser på dette tidspunkt: A-vitamin-mangel, nyresygdom, hjertesvigt, tumor.

Der blev derfor udtaget en blodprøve for at kigge nærmere på dens blod-/organværdier, i mellemtiden hvor der blev afventet svar blev kamæleonen behandlet med en A-vitamin injektion under huden.

Screenshot_20180523-155125.jpg

Desværre afslørede blodprøven at der var forhøjet urinsyre (Uric acid), og en ubalance i Calcium indholdet i blodet, begge parametre er relateret til nyrefunktion, dels er urin syre et affaldsprodukt fra protein nedbrydning som udskilles over nyren, der skal helt op til 60-80% tab af nyrefunktion før at denne værdi begynder at stige! Calcium indholdet er desuden for lavt, dette kan igen relateres til tab af nyrefunktion da D-vitamin aktiveres i nyrerne, og en af D3-vitaminens funktion er at bidrage til calcium optag i tarmene samt tilbageholdelse af calcium i nyrerne.

Desværre har man ikke en 100% klarlagt årsag til at krybdyr og særligt kamæleon nyrer er meget udsatte for sygdom, man har teorier om at det kan skyldes bl.a. dehydrering og a-vitamin mangel.

IMG_20180524_172729.jpg

Derfindes  ingen behandlingsmuligheder ved så stort et tab af nyrefunktion og dyret blev aflivet af etiske årsager, jeg havde en stærk mistanke til at nyrerne var forstørret, pga deres placering i bækkenet kan de klemme af for passage af både afføring og urater. Billedet her er taget under den efterfølgende obduktion.

Mark Krabbe